ЗА ПОРОДАТА

........"Искам да ти подаря кучето, което получих в Ирландия. Огромен пес с равни на човек способности. Освен това разполага с човешки разум - лае враговете ти и никога приятелите. Подразбира всяко човешко изражение и отношението на събеседникът ти към теб. Готов е да пожертва живота си за теб".......

/ Ирланска сага О"Нил 970 – 1014 /
 
irish wolfhound

Сред множеството породи, разпределени в десет породни групи особено място заема гиганта в кучешкият свят – Ирландския вълкодав / Irish Wolfhound , Irish-wolfdog/. Той спада в десета породна група "хрътки" според Федерацията по кинология на Европа / FCI/ И.В. представлява куче, което при първа среща остава впечатление за цял живот: Грамаден, внушителен, отлично развита мускулатура и елегантно телосложение. Космената покривка е средно дълга и твърда /Wiry/ .
Окраската може да бъде всякакъв цвят и нюанс: Бял, кремав, сребро, златист, червен, черен, почти изчистен, но най-често с примеси на тигриране или нюанс. Никога не с ясни петна и винаги с тъмни очи и черна носна гъба. Движенията са широки, с типичен алюр, мощни, леки и стремителни.
Особено мъдра порода относно децата /идеален компанион и домашно куче/. Без никаква агресивност. Хитри и изобретателни, с остър поглед. Безгранична преданост към стопаните си в съчетание на богатирска сила и естествена красота характеризират тези спокойни горди кучета - Ирландски вълкодав. Вълкодавите със своите внушителни размери имат изключително дружелюбен и миролюбив нрав. Контактни с хората, обичат ласките, и се отблагодаряват с несравнима любов, нежност и особена чувственост.
Ирландският вълкодав се превързва изключително към собственика си, много тъгува при липса на внимание и отсъствие на господарят му. При продължителна раздяла често се получава инфаркт от мъка. Затова от бебе трябва да се социализира с цялото семейство и повече близки хора да са в полезрението на вълкодава. Не се препоръчва отглеждане в двор, на синджир, чувства се пренебрегнат и нещастно изоставен. Друга характерна черта на породата е свободата. Необходимо е 2 пъти на ден да потича свободно без повод - на воля на безопасно място /без коли/. Обожават природата и екскурзии в гористи сенчести местности. През зимата в нашите климатични условия /сух студ/ не се препоръчва да живее на открито, както и жаркото слънце е пагубно. Освен като компаньони и охранители разбира се в наши дни ирландският вълкодав работи на държавна служба в Бъкингамският дворец и участват в дворцови церемонии.
В книгата на Гинес е отличен ръст на ИВ измерен в холката 1,05 см. 1926г. след това рекорда бил завоюван от немси дог, а в наши дни отново най-високото куче на света е ирландския вълкодав- 1,20см. Повечето екземпляри са с височина 86-90 см. Темпераментът на "ирландците" е спокоен и уравновесен - никога не напада пръв, но ако е застрашен и притиснат става опасен противник с изключително здрава захапка. "Когато го милваш изпада в блаженсктво - когато го дразниш - ще ти събират костите" - казват в Ирландия. Освен с висок интелект тези кучета се славят и с високо самочувствие независимост и самостоятелност затова още от малко кученце трябва да се възпитава последователно със "здрава", но ласкава ръка, за да не стоят на шията Ви.
При среща с други породи постъпът към тях е с радостно приветствие и любопитство. Единични мъжкари или мъжки живеещи с няколко женски при среща с други мъжки ирл. вълкодави на изложба се опитват да доминират и проявяват агресия един към друг - това трябва да се изтръгне от корен. ИВ се нуждаят от физическа активност затова се нуждаят от свободно време на стопаните си и два пъти дневно да се разходят- продължително.

irish wolfhound

Разходите за храна не са особени спрямо средните и другите големи породи. Най-важното при тях е.да се следи да не надвишават теглото си както при растежа така и в зряла възраст независимо от факта, че това е единсвената хрътка, която се храни като молосоиден тип куче. Необходими са и добавки "Ка Делис " –"Гаг Форте" с глюкозамин и новозенладска зеленоуста мида и други за ставният хрущял.
В някой Централно Европейски страни предлагат по изложбите екземпляри с по малък размер, но в рамките на стандарта със събрани пети и тесни движения и с по-светли очи с мек косъм, които се толелират от много съдии и така подлагат породата на разпад. Затова Европейския конгрес на ИВ 2006 г. вземат решения от първостепенно значение да бъде запазен огромния му размер като най-важния показател.
Грууминга и триминга не са особено трудоемки. Необходими са широк метален гребен и гребло за отскубване на старият подкосъм. Околу гърлото, на тила, ушите и врата се отскубват със гумена ръкъвица или специални палци. С ножица се закръглят лапите, долната линия и околу ануса. Къпането е веднъж месечно с доста разреден шампоан за дългокосмести кучета като щателно и обилно се изплаква с хладка вода, а брадичката се измива всеки ден. Разресва се на всеки 3 дни. Добавки като витамини "Мега-дерм" на "Вирбак" биотинови продукти дават особен резутат. Храненето е с нископротеиново съдържание гранули. За предпочитане "Eukanubа". Също пилешко месо и кости с ориз /без тръбните/ Свинско рагу. Не се дават въглехидратни храни. След хранене трябва да почиват. В никакъв случай нахранено куче не бива да тича и играе за да не се подуе и преобърне стомаха, почти всички случай завършват със смъртен изход. Развъдниците внимателно преглеждат перспективността на новите кандидат собственици на Ирландски вълкодав. с цел запазване и развитие на породата в правилна насока.

 

ЗА НАС

Казвам се Гаро Папазян и живея в град Пловдив.Роден съм на 15.11.1968 год. През 1981 год. в моето семейство се появи първото куче - Палома/немски дог- арлекин /.Тя три пъти имаше кучeнца ,но при третото раждане почина. Тогава условията в България бяха не много добри и не се обръщаше внимание от ветеринарните лекари на кучетата. 14 год по-късно от обява си купих второто куче отново порода дог и пак на име Палома ,която и в момента си живее щастлива в къщи и започна 11-тата си година.
Но веднъж на изложба в Пловдив видях за пръв път ирландски вълкодав "Анастасия" - от развъдника "Царская прихоть"-Русия и се влюбих в породата.Особено много ми хареса ,когато е погалих и тя ми се милваше. Тогава разбрах ,че и характера на "ирланците" е като на немския дог само са още по огромни и с повече козина. Взех визитката на Лилия Куркина и зачаках да събера 2000 лева,но тогава не успях и не и се обадих. Всичко измервах в пари за кучето.По късно видях и мъжки сребрист вълкодав от София на изложба в Пловдив. Водеше го един мъж и го заразпитвах за породата,но не ми обърна особено внимание.Години след това се явих на кастинг за "Биг Брадър"3 БГ и ме удобриха. Влезох с единствената цел да взема някакви пари - достатъчни за ирландски вълкодав.След илизането ми от "къщата" имах правото да играя в 2 ТВ игри. Със моите способности и божията воля спечелих необходимата сума и веднага се консултирах със съдия специалистта Андон Тодоров. Прегледах всички сайтове в Европа и установих,че Руските вълкодави са най-огромни и произлизат през 2 -3 поколения от Ирландия и от топ развъдници на породата. Чрез А.Тодоров и негови колеги и приятели от Русия си резервирах куче и след като се роди и поотрасна Андон Тодоров отиде в Москва да избере мъжкарче от 4 братя. Това беше най-вълнуващият дългоочакван момент. Сърцето ме стягаше на летището и се разтреперях. Имах си моя ИВ. Моят си Конан Варварина.По късно в друг руски сайт "Из волшебного леса " се родиха бебета от отлично родословие със супер красива окраска и си набелязах и женско кученце - "Береника".Накратко Ирина Кирюшина и казваше Аня.Тя дойде с влак,за подарък на Атанас Търев/БГ лекоатлет -легенда/. За 50 год. му юбилеен рожден ден от Николай Петров и Снежина Георгиева /безнесмени / от Пловдив. По късно се влюбих и в по белите вълкодави. Реших да си поръчам ,независимо ,че незнаех от къде ще взема пари. Е, родиха се светли вълкодави във развъдника "Царская прихоть" и на 9 септември 2008 се появи на летище София с полет от Москва и моята "Первая Лейди"- бебето ми! Сега работя във фризьорският салон и бързам да се прибера,че ме чакат "децата"!Живеем в голям апартамент. Те ме обичат! Аз ги обучавам с любов,храня и разхождам!Направих си сайта и си регистрирах развъдник - първият в БГ за тази порода. Дано да се появят и други превърженици и любители на породата в БГ.